Molimo logirajte se kako bi koristili celokupan forum... Smile
Hvala Administracija sajta...

Share
Go down
avatar
Speeeed
Admin
Admin
Broj poruka : 165
Godina : 46
Location : HR-Os
Datum upisa : 20.08.2007

WINDOWS - UMREŽAVANJE

on 02.09.07 16:53
Umrežiti računala nije nikakav bauk. To je skup radnji kojima objašnjavaš jednom stroju "kako diše" onaj drugi. Kada oni počnu razmjenjivati informacije, napravio si posao.Da ne bi pomislio netko kako se pravim previše pametan, ne želim objašnjavati kako se radi komplicirana korporacijska mrežna rješenja. Želim početnicima objasniti kako najjednostavnije spojiti 2 računala da se može u toj mreži nešto raditi. Želite li spojiti mrežu u tvrtki u kojoj radite, pozovite pomoć profesionalca koji to doista i zna raditi. No, žalosno je koliko je takvih malo. To je već neka druga tema. Smile

Za osnovno umrežavanje 2 računala nam je potrebno vrlo malo opreme i novaca. Dovoljne su dvije mrežne kartice i jedan kabel. Mrežne kartice se na modernim matičnim pločama često ugrađuju, kao njen sastavni dio, dok kabel košta nekih 2.5 kn po dužnom metru. Mrežne kartice se mogu kupiti i za manje od 50 kn po komadu. Nemojte pitati za kvalitetu. One rade i to je za ovakvo spajanje sasvim dovoljno.O kablovima valja reći da je domet do 100 metara dok za veće udaljenosti valja postaviti dodatne uređaje ili to riješiti nekom drugom vrstom veze.

OSNOVNO UMREŽAVANJE DVA RAČUNALA


Početak spajanja je svakako ugrađivanje mrežne kartice na svako računalo i postavljanje drivera. Ne želim vrijeđati ničiju pamet i govoriti o tome kako se to radi. Postupak je krajnje jednostavan. Isto tako se te karice povežu crossover (svaki trgovac zna kakav je to kabl) kablom. Što se tiče hardwareskih komplikacija tu smo gotovi.
Samo podizanje sistema kod umreženih računala će biti nešto sporije kod ovih jeftinijih kartica zbog toga što će ono tražiti odziv od onog drugog. Kada shvati da ga nema, ući će u Windowse. Sada počinjemo sa podešavanjem Windowsa.Prvo valja doći do Network Connections. Možemo na više načina i to kroz Control Panel ili desni klik na My Network Places/Properties.
Ovdje se vide konekcije koje imamo na svom računalu. U večini slučajeva je to Dial-up konekcija za modem, ISDN ili sl. Druga konekcija se pojavila kada smo instalirali mrežnu karticu i osnovni naziv joj je Local Area Connection ili naziv mrežne kartice. To je naziv koji daju sami Windowsi i mi ga možemo promijeniti u što hoćemo.

Dvoklikom na tu konekciju dobijemo njen status. Prilično je jasno koje informacije dobijemo kod toga. Slično je i kada pritisnemo status modemske veze.
Za podešavanje konekcije valja pritisnuti Properties te se dobije ovaj prozor:SLIKA-1

Kod mene je malo drugačije zbog drugačijeg načina spajanja i dodatnih opcija. Kartica Autentication je najbolje ostaviti na default postavkana da se ne bi zbunili. Kartica Advanced služi za uključivanja Windows firewalla i najbolje je to ne dirati jer bi uključen firewall mogao dodatno zakomplicirati stvar. Ionako ne vrijedi baš puno te ga je najbolje ostaviti isključenog.Ono što nam treba je klik na Internet Protocol (TCP/IP) pa na Properties. Tada dobijemo ovo:SLIKA-2
Klik na Use the following IP address i pod IP Address upišemo 192.168.1.1, Subnet mask samo kliknemo (tab) i on sam napiše Subnet mask koji je potreban. Možemo i ručno upisati 255.255.255.0. Na drugom računalu napravimo isto samo što napišemo IP adresu 192.168.1.2. Tako smo spojili dva računala. Samo stisnemo OK. Trebati će malo vremena da on uspostavi vezu. Nemojte biti nestrpljivi i misliti da se računalo srušilo.

Da bi provjerili da li dva računala spojena, valja otvoriti Command Prompt (START_RUN_cmd) i upisati komandu ping 192.168.0.2. ( ili 1, zavisi sa kojeg računala provjeravamo) uglavnom IP adresu drugog računala. Isto tako možemo upisati i njegovo ime. Ukoliko vrati povratnu informaciju, dva računala uspješno komuniciraju.
[Vrh]
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.